Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 11:53 - Правила на къмпинга - какво трябва да знаем когато отиваме на почивка на къмпинг
Автор: bist Категория: Туризъм   
Прочетен: 4923 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2012 11:54


1.                  Никога не отивайте на гости на приятел, който почива на къмпинг, освен ако нямате изрична покана. Ако сте били поканени - не се застоявайте.  

2.                  Помнете караваната е „спалнята”, а тентата и пространството пред нея е „холът” на вашият приятел. В града никога не би ви хрумнало да му отидете на гости и да се заседите на „дивана му” в продължение на няколко дни, прибирайки се у дома си само за да спите.

3.                  Можете да седнете на стола на приятеля си само ако той изрично настоява. Седнете на пясъка върху своята хавлия, тъй като столовете са съобразени с броя на къмпингуващите и рядко някой мъкне със себе  си  излишен брой. Обикновено приборите също съответстват на броя на обитателите на караваната /палатката/. Ако е необходимо предвидливо вземете със себе си такива за еднократна употреба. Дано няма вятър, за да не излетят заедно с храната ви. Изпийте си кафето /или питието/ и отидете на плажа, като вземете със себе си целия си багаж и оставите приятелят ви да си почива на спокойствие. Не бива да ползвате пространството пред караваната му за плаж – това е част от дома му през периода на почивката и лайгайки /сядайки/ в периметъра вие окупирате жизненото му пространство.  /разберете, че това пространство е всъщност неговото „балконче”, ”хол” „веранда” – както ако вместо на къмпинг, той се намира в почивна станция/. Там едва ли бихте стояли всеки ден от почивката му „на гости”.

4.                  Влизането в чужда каравана /палатка/ е абсолютно недопустимо! Ако трябва да се преоблечете, попитайте приятеля си къде можете да го направите, но имайте едно наум, че това също е притеснение за него /той може да не иска да забележите кутийката с мазило до възглавницата му, но няма да му е удобно да ви откаже да ползвате спалнята му за съблекалня/.

5.                  Можете да останете на вечеря /или обяд/ само и единствено ако ви поканят за определен ден и час. В този случай обсъдете менюто с приятеля си и купете само това което той ви поръча. Не забравяйте, че стандартният караванен хладилник, който работи на газ е твърде малък и вероятно вече е запълнен с най-необходимото. Съхраняването на продукти извън хладилника при къмпингарски условия е трудно и в повечето случаи  води до появата на мравки, гризачи и други твари. Поради това не импровизирайте и не се появявайте изненадващо с пълни пазарски чанти по ваше усмотрение– няма да се зарадва на това, макар и че няма да ви го покаже. Ако смятате, че той пропуска  даден продукт, от който бихте имали нужда - просто го попитайте дали да вземете това и това. Ако къмпингът не е водоснабден можете да занесете като подарък четири – пет туби от 10 литра вода /скарата иска доста търкане и плакнене/. Можете да донесете лед за питиетата.

6.                  Ако пътя ви от хотела до плажа налага ежедневно  да минавате покрай караваната на приятеля ви, то не влизайте под тентата дори той да е там, защото това е „холът” му. Поздравете го, а ако той иска да му правите компания ще ви покани. Ако не ви покани – не се сърдете. Същото е, както ако минавате покрай дома му в града и той е в двора на къщата си – там също ще го поздравите, но едва ли би ви хрумнало да се влезете без покана нали?

7.                  Не си позволявайте да носите озвучителни уредби. На къмпинга няма стени и изолации. Не бива да безпокоите съня на хората, както не бива да ги принуждавате да слушат музика, която вероятно не им е по вкуса. Ако се налага да си направите парти по специален повод – предупредете съседите в къмпинга и не пропускайте да спрете звука в прилично време – това наистина не е санаториум, но не е и дискотека. Истинските къмпингари почиват при тези условия не защото не разполагат със средства, а защото искат да са по-близо до природата и да слушат щурците и шума на вълните. Едва ли ще ви е приятно вместо да си пиете ракийката заедно със съседите, те да ви гледат с лошо око или вбесени от безсънието  да ви нарежат гумите на колата например.

8.                  Не палете огън, когато има силен вятър или близо до гора и изсъхнали растения, колкото и да ви се хапва барбекю. Палатките горят много лесно и можете да опустошите целият къмпинг и близката околност само  с една искра.

9.                  Носете торби за боклук /за предпочитане с връзки/и приберете всичко след себе си без да оставяте следа. Ако е необходимо шофирайте за да изхвърлите боклука в най-близката кофа за смет. Не оставайте торбите там, където ви се струва, че има сметище /натрупани боклуци/.В противен случай те ще се върнат при вас чрез вятъра, полските мишки или вълните.

10.               Ползвайте химическа или изградена тоалетна с течаща вода и ВиК. Ако наблизо няма такава не се облекчавате където ви дойде наум, защото хартийките и другите принадлежности не само замърсяват пейзажа, но при вятър могат да влязат в менюто ви. Така бихте прекарали почивката в тоалетната превит на две или на системи в болницата превити от дезинтерия, салмонела или някоя друга подобна „радост” и освен това говорят достатъчно за вас …..При липса на тоалетна вземете лопатка, идете далеч в гора или пусто място, изкопайте достатъчно дълбока дупка, облекчете се в нея и я заровете. Отговорността към собствената ви хигиена не е само въпрос на възпитание и на патриотизъм, но и на здрав разум.

Приятна почивка!

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bist
Категория: Новини
Прочетен: 71027
Постинги: 15
Коментари: 94
Гласове: 146
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930